Привържениците на Демократическата партия на САЩ не подкрепят евентуалното издигане на действащия президент на САЩ Джо Байдън за кандидат за президент на изборите през 2024 г. - подобен ход не се приветства от 56% от демократите. Това показват публикуваните в неделя резултати от проучване, проведено съвместно от ABC и The Washington Post.

На въпроса "искате ли Демократическата партия да номинира Байдън за втори президентски мандат през 2024 г.“, 35% от анкетираните отговарят с "да“, 9% казват, че не знаят, 56% казват, че биха предпочели друг кандидат.

Мненията на републиканците за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп се разделиха, както следва: 47% са "за“ номинацията му от партията, 46% - против, 7% - не могат да отговорят.

На 19 септември в интервю за CBS Байдън каза, че възнамерява да участва в президентските избори през 2024 г., но е твърде рано да се вземе окончателно "твърдо решение“ по този въпрос. В началото на септември бившият помощник и зет на Тръмп Джаред Къшнър обяви, че Тръмп може да се включи отново в надпреварата за президентския пост.

Що се отнася до предпочитанията на избирателите за предстоящите през ноември междинни избори, според анкетата 47% биха гласували за Републиканската партия, а 46% - за Демократическата.

Отправяйки се към последните седмици на междинната предизборна кампания, американците са разделени на национално ниво в гласуването си за Конгреса, като републиканците имат значителни предимства по отношение на икономиката, инфлацията и престъпността, а демократите имат много по-голямо доверие да се справят с проблемите на абортите и изменението на климата, според анкетата на Washington Post-ABC News.