По данни на властите в Киев заради поредния руски обстрел в страната има масови прекъсвания на електроподаването, съобщава вестник Die Zeit.

"В момента повече от десет милиона украинци са без електричество“, обяви президентът Володимир Зеленски във видеообръщение. По-специално регионите на Одеса, Киев, Виница и Суми са засегнати от прекъсвания на тока, поясни държавният глава на страната.

Заради мащабните щети по енергийните съоръжения без електричество са до 40% от потребителите в Украйна. В някои райони няма да има електричество по няколко дни, заяви по-рано директорът на държавната електрическа компания ДТЕК Дмитрий Сахарук, цитиран от Укринформ.

"В момента ситуацията е овладяна, но много тежка. Руснаците нанесоха много сериозни щети на преносните съоръжения, които са подстанции, които пренасят електроенергия от един регион в друг и през които се захранват много региони в центъра и на запад. Имаше удар в една от нашите топлоелектрически централи, която спря да работи поради повреда“, заяви Сахарук.

Според него към днешна дата около 40% от потребителите в Украйна са без ток. И компанията не може да предвиди кога ще намалее този процент. Нещо повече. Към днешна дата "вече не говорим за планови прекъсвания, а за планирано включване на електричество в определени райони на страната за много ограничено време“. Понякога прекъсванията на електрозахранването могат да продължат няколко дни.

"Говорим за дни. За съжаление днес не можем да говорим за планирани спирания. В някои области, а те са много, трябва да говорим за планирани включвания. А броят на часовете, за които може да бъде това планирано включване, е много незначителен – максимум 2-3 часа“, заяви ръководителят на ДТЕК.