Повече от 90 жени и деца са били освободени от Ивицата Газа от началото на примирието между Израел и палестинското движение ХАМАС. Това обяви министър-председателят и външен министър на Катар Мохамед бин Абдул Рахман Ал Тани, говорейки на заседание на Съвета за сигурност на ООН, предава ТАСС.

"Миналата седмица неуморните дипломатически усилия, наредени от емира на Катар, шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, и в сътрудничество с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси и президента на САЩ Джо Байдън, доведоха до споразумение, което установи четиридневно хуманитарно примирие, което по-късно беше удължено с още два дни. Освен това повече от 90 жени и деца бяха освободени от Ивицата Газа, а 210 палестински жени и деца бяха освободени от израелските затвори“, цитира агенцията думите му.

"Очакваме Съветът за сигурност да предприеме допълнителни стъпки за постигане на устойчиво прекратяване на огъня, както и да предприеме мерки за осигуряване на безпрепятствено доставяне на достатъчно хуманитарна помощ за всички нуждаещи се в Ивицата Газа“, добави той.

Междувременно стана ясно, че военните на еврейската държава са получили потвърждение от Червения кръст, че служителите му са приели още двама заложници, освободени от Ивицата Газа. Те вече се придвижват към Израел, уточниха от пресслужбата на Израелските отбранителни сили.