Повече от 50 западни държави се срещнаха в сряда, за да обещаят повече оръжия за Украйна, като акцентираха върху нуждата ѝ от противовъздушна отбрана, след като Москва нанесе най-интензивните си ракетни удари от началото на войната, предаде Reuters.

Откривайки срещата на Контактната група по отбраната на Украйна в централата на НАТО в Брюксел, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че огромната вълна от ракетни атаки на Русия през тази седмица е разкрила "злобата и жестокостта" на нейната война.

Украйна е променила темпото на конфликта от септември насам с "изключителни" успехи, но ще се нуждае от повече помощ, за да продължи да се бори, каза той.

"Тези победи принадлежат на храбрите украински войници. Но усилията на Контактната група за подпомагане на сигурността, обучението и поддръжката са от жизненоважно значение", заяви Остин.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ракетните атаки на Русия са признак на слабост.

"Реалността е, че те не са в състояние да постигнат напредък на бойното поле. Русия всъщност губи на бойното поле", каза Столтенберг.

След нападенията в понеделник Германия изпрати първата от четирите планирани системи за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM, а Вашингтон заяви, че ще ускори доставката на обещаната система за противовъздушна отбрана NASAMS, припомня агенцията.