Повече от 2 500 души в Турция и Сирия са станали жертви на опустошителните земетресения и поредицата от вторични трусове, които бяха регистрирани в югоизточната ни съседка, предават държавната информационна агенция Anadolu Agency и телевизионния канал Al Arabiya.

Броят на загиналите в Турция нарасна до 1762 души, 12 068 души са ранени, съобщиха местните власти. В Сирия 968 души станаха жертви на природното бедствие, повече от 1200 души са пострадали, показват данни на Министерството на здравеопазването на страната.

"Получихме данни за унищожаването на 5606 сгради“, обяви турският вицепрезидент Фуат Октай.

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви по-рано, че 2470 души са били спасени. Анкара вече е получила предложения за помощ от повече от 45 държави.

Турция обяви национален траур до 12 февруари включително.

В нощта на 6 февруари земетресение с магнитуд 7,7 по скалата на Рихтер бе регистрирано в Южна Турция близо до град Газиантеп. Трусове бяха регистрирани и на границата със Сирия. В ранния следобед бе регистрирано ново земетресение в централната част на Турция. Европейско-средиземноморският сеизмологичен център оцени магнитуда му на 7,7 по скалата на Рихтер.