Президенти и правителствени ръководители на повече от 120 държави са потвърдили участието си в 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP-27), която ще се проведе в египетския курорт Шарм ел Шейх. Това обяви специалният представител на Египет, председателстващ COP-27, Ваил Абу Маджид на пресконференция, посветена на срещата в онлайн формат, предава ТАСС.

"Очакваме присъствието на държавни и правителствени ръководители на поне 121 държави и може би този брой ще расте“, каза Абу Маджид. Съгласно думите му, евентуалното участие на китайския президент Си Дзинпин и индийския премиер Нарендра Моди не е потвърдено. Според него обаче тази година на срещата на върха ще дойдат "много лидери на африкански страни".

Египет също очаква присъствието на голям брой граждански организации. Специалният пратеник каза, че дипломатическите мисии на републиката са "издали около 1500 визи" на участниците в събитието.

Тази година Шарм ел Шейх е домакин на 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, която ще се проведе от 6 до 18 ноември. Като председател на COP-27 Египет, със съдействието на регионалните комитети на световната организация, тази година проведе няколко кръгли маси по проблема: 2-4 август - в Етиопия, 25 август - в Тайланд, 1-2 септември - в Чили, 20 септември - в Швейцария. Резултатът от тези регионални консултации се очаква да бъде обявен на конференция в Шарм ел Шейх.