Повече от 1,5 милиона абонати в Тексас са останали без електричество поради въздействието на урагана "Берил", които се отправи от Мексико и Карибите към САЩ, пише CNN, като се позова на уебсайтът PowerOutage.

1 537 649 жители на Тексас са останали без електричество от тази сутрин (8 юли).

Ураганните пориви на вятъра от почти 120 км/ч нанесоха огромни щети на бреговете на Тексас, а най-силните ветрове са регистрирани в град Фрийпорт (151 км/ч).

Проливните дъждове от "Берил" причиняват изключително опасни наводнения в Тексас, особено в района на Хюстън, където поне две дузини населени места съобщават за наводнения.

От неделя (7 юли) вечерта досега там са паднали валежи от 10 до 20 см, като голяма част от дъжда е паднал след разсъмване.

По данни на Националната метеорологична служба на Хюстън от полунощ насам на международното летище "Джордж Буш" в северната част на града са паднали над 15 см дъжд.

"Берил" губи силата си, докато се придвижва навътре в сушата и е с категория на тропическа буря, но опасността остава, предупреждават американските власти. Проливните дъждове и опасните внезапни наводнения ще продължат да съпътстват разрушителните ветрове на "Берил".