Съдебен състав в Манхатън повдигна обвинения срещу Доналд Тръмп по разследване за платени от него пари на порноактрисата Сторми Даниълс, предава Reuters, като отбелязва, че той е първият бивш президент на САЩ, обвинен в криминално престъпление.

Позовавайки се на източници, вестник The New York Times съобщава, че журито е гласувало в подкрепа на повдигането на обвинения срещу бившия лидер на Белия дом по делото за фалшифициране на финансовите документи на Trump Organization.

Към момента не е известно какви точно обвинения ще бъдат повдигнати на бившия президент на САЩ. Според източници на вестника обвинителният акт ще бъде оповестен в следващите дни. Очаква се Тръмп да бъде помолен да се предаде доброволно на властите.

Всекидневникът The Wall Street Journal подчертава, че прокурорите в Ню Йорк обикновено не издават обвинителен акт, докато обвиняемият не се яви в съда.

По данни на The ​​New York Times Тръмп се намира в имението си в Мар-а-Лаго, Флорида. Източници на изданието отбелязват, че адвокатите на бившия президент на САЩ не са очаквали голямото жури в Ню Йорк да вземе решение в четвъртък относно обвинението срещу клиента му. Изданието Politico съобщи по-рано, че съдебните заседатели възнамеряват да си вземат почивка от един месец от разглеждането на делото.

Голямо жури в Ню Йорк повдига обвинения срещу Тръмп във връзка с предполагаемото фалшифициране на финансовите документи на Trump Organization при плащането на пари на порнографската актриса Сторми Даниелс. Твърди се, че адвокатът Майкъл Коен й е платил 130 000 долара, за да не разпространи информация по време на предизборната кампания през 2016 г. за предполагаема връзка с Тръмп. Тогава изразходваните пари, според прокуратурата на Южния окръг на Ню Йорк, са му компенсирани за сметка на Trump Organization.

Самата фалшификация се счита за дребно престъпление в американската правна система и обикновено не носи наказание лишаване от свобода, но ако голямото жури реши, че тя е направена, за да се прикрие или извърши друго престъпление, тогава Тръмп може да получи до четири години затвор.

Тръмп определи решението на журито като "политическо преследване“ и "намеса в изборите“.

"Това е политическо преследване и намеса в изборите от най-високо ниво в историята“, категоричен бе Тръмп, посочвайки, че "радикалните леви демократи <...> отприщват лов на вещици“. "Демократите, обсебени от идеята да "спрат Тръмп“, излъгаха, измамиха и откраднаха, а сега стигнаха до немислимото – обвиниха напълно невинен човек, което беше груба намеса в изборите“, заяви още Тръмп, който се кандидатира за преизбиране за президент на САЩ от Републиканската партия на изборите през 2024 г.

Според политика тази ситуация в крайна сметка е изпълнена с негативни последици за настоящия президент на САЩ Джо Байдън.