Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан потвърди личното присъствие на украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха на Г-7 в японския град Хирошима и обяви, че държавният глава на САЩ Джо Байдън ще се срещне с него, предава американският новинарски телевизионен канал CNN.

"Мисля, че е сигурен залог, че президентът Байдън ще се срещне с него“, коментира Съливан пред репортери в Хирошима в събота сутринта местно време. Той добави, че в момента няма официално съобщение за срещата, но че Байдън "очаква с нетърпение възможността да може да седне лице в лице“ със Зеленски.

Съливан не предостави подробности за пътуването на Зеленски до Япония, но увери, че САЩ "не са страната, която го е докарала тук“. Източници на телевизията разкриха по-късно, че Зеленски е пътувал до Япония с френски дипломатически самолет.

Премиерът на Япония Фумио Кишида също потвърди присъствието на Зеленски. В изявление на Министерството на външните работи в Токио се казва, че правителството на Япония е решило да проведе заседание за Украйна с лидерите на Г-7 в неделя, последният ден от срещата на върха.

"Бе взето решение да се проведе сесия за Украйна с лидерите на Г-7, с лично участие на Зеленски. Президентът на Украйна също ще участва като гост в сесията за мира и стабилността с държавните и правителствени ръководители на Г-7 и лидерите на поканените страни“, става ясно още от разпространения текст.

В изявлението се потвърждава, че премиерът на Япония Фумио Кишида и Зеленски също планират да проведат двустранна среща в неделя. "Ситуацията в Украйна" е една от основните точки от дневния ред на срещата на върха на Г-7 в Хирошима и е "важно да се отрази гласът на Украйна", се цитират думите на японския министър-председател в изявлението от МВнР.