Апелативният съд в Париж потвърди присъдата на бившия френски президент Никола Саркози за търговия с влияние, съобщава AFP, като припомня, че наказанието е една година затвор и две години изпитателен срок. Апелативният съд също лиши Саркози от правото да се кандидатира на избори.

Потвърдени са и присъдите на останалите подсъдими по делото - бившият адвокат на Саркози Тиери Ерцог и бившият съдия от Конституционния съд Жилбер Азибер.

На 5 декември 2022 г. в Париж започнаха изслушванията по жалбата на Саркози срещу присъдата от март 2021 г. Тогава френският съд призна бившия президент на страната за виновен по обвинения в корупция и търговия с влияние. Бившият президент бе осъден на три години лишаване от свобода, две условно и една в затвора. Ерцог и Азибер, които са замесени в същото дело за подслушване, бяха признати за виновни за разкриване на професионални тайни.

Според обвинението Саркози чрез своя адвокат е обещал да помогне на Азибер да получи пост в Княжество Монако в замяна на поверителна информация за хода на разследването за незаконното финансиране на кампанията му от френската компания L'Oreal. Разследването се позова на множеството записи на прихванати телефонни разговори, с които разполага. Разследващите получиха разрешение да слушат разговорите на бившия президент в хода на друг процес - делото, започнало през 2013 г. за евентуално участие във финансирането на предизборната кампания на Саркози през 2007 г. от страна на Муамар Кадафи.