В началото на идната седмица нов средиземноморски циклон ще окаже влияние на времето на Балканския полуостров, предава Balkan Meteo

Над Йонийско море ще се формира многоцентрова област на ниско налягане и през нашата страна ще преминат серия от средиземноморски циклони.

Точното разпределение на валежите зависи и от траекторията на циклона, но към този момент - значителни валежи от дъжд се очакват над Южна и Западна България. Гръмотевични бури ще се образуват във вторник над Източна България, като те могат да предизвикат и шквалови явления.

Очакваните валежи по време на средиземноморския циклон на 3 и 4 април ще повишат значително нивата на подпочвените води, което ще засили риска и от активизиране на свлачища и възможни наводнения в Централна Сърбия, Северна Гърция и района на Рило-Родопският масив. Очакваните количества валежи на места ще надминат 70-100л/кв.м.

В Динарските планини ще вали сняг, а със застудяването и в Централна Сърбия. Там  моделите прогнозират и значителна снежна обосновка. 

Още към края на 3 април ще се усети застудяване, с понижението на температурите по високите западни полета дъждът ще се примесва със сняг.