В посолството на САЩ в Москва е предадена нота с искане за прекратяване на намесата във вътрешните работи на Руската федерация. Това съобщи за ТАСС източник от външнополитическото ведомство в страната.

"На 7 февруари тази година на посолството на САЩ в Москва бе връчена официална нота с искане да се спрат действия, несъвместими със статута на дипломатическата мисия, които представляват намеса във вътрешните работи на Руската федерация“, отбеляза събеседникът на агенцията.

По думите му американски дипломати, които извършват "подривна дейност" в Русия, ще бъдат експулсирани от страната.

"Американските дипломати бяха предупредени срещу опити за извършване на подривна дейност, вербуване на агенти на влияние с цел сеене на раздори в руското общество, подстрекаване на антидържавни изказвания. Служителите, участващи в това, ще бъдат експулсирани, независимо от техните позиции“, пояснява източникът на агенцията.

"В тази връзка новият посланик на САЩ в Москва Лин Трейси, която бе приета в МВнР на 30 януари за връчване на копия от акредитивните си писма, получи стриктна представа за необходимостта да спазва руските закони и да спре дейности, които противоречат на изискванията на властите на Руската федерация и на разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, добави източникът.

Русия възнамерява да използва всички налични средства, за да неутрализира фалшивите новини на американското посолство,увери още събеседникът на ТАСС. "Руската страна не възнамерява да се примирява с яростната антируска пропаганда, тиражирана от информационните ресурси на посолството на САЩ, и възнамерява да използва всички налични средства, за да я неутрализира“, подчерта той.