Преди няколко седмици прокурори в Германия повдигнаха обвинения срещу 99-годишния Грегор Форманек – бивш редник от зловещите Шуцщафел – или СС, за участие в убийството на повече от 3300 души в концентрационния лагер "Заксенхаузен“. Сега съдът решава дали да започне процес, съобщава германският вестник BILD.

Грегор Форманек живее в малък град в западната част на Германия със съпругата си. По образование е сладкар. Роден е в Румъния в семейство от германски произход. През юли 1943 година се присъединява към СС. До края на войната е пазач в концлагера "Заксенхаузен“ край Берлин. През 1947 година съветски военен съд го осъжда на 25 години затвор. Излежава 10 години в затвора "Бауцен“. В документи на ГДР той е обвинен в "престъпления срещу човечеството“ и "шпионаж“. Наскоро репортери от британския вестник Sun успяха да издирят и снимат пенсионера, макар той да отказа да разговаря с тях.

Отбелязва се, че един от ищците от евентуалния бъдещ процес срещу Форманек може да бъде 96-годишният Саймън Ротшилд, който е бил подложен на медицински експерименти в концентрационния лагер. Според експерти дееспособността на Форманек е ограничена. Той вероятно ще бъде последният пазач от "Заксенхаузен“, който ще отговаря за действията си. В момента се разследват общо четирима души.