Русия нанесе поредна вълна ракетни удари по енергийната система на Украйна в сряда, 23 ноември, в резултат от която без електрозахранване останаха Киев, Лвов, Одеса, Луцк, Днепър, Николаев, Харков, Суми, Ровно, Кривой Рог и част от Молдова с Приднестровието, включително Кишинев. 

Ровненската АЕЦ беше преведена на авариен режим на работа. Южноукраинската АЕЦ е спряна частично. Хмелницката АЕЦ продължава да работи.

В Киев са ударени ТЕЦ-6 и ТЕЦ. Освен аварийно спиране на тока, част от метрото не е в движение.

В редица региони на Украйна има сериозни прекъсвания на мобилните комуникации и интернет. Това е в допълнение към аварийните прекъсвания на електрозахранването.

Укренерго съобщи, че няма да има ток на по-голямата част от територията на Украйна за денонощие, през което ще има аварийни спирания.

Спряна е част от железопътната комуникация и крайградските влакове.

В редица градове има проблеми с водоснабдяването заради спиране на електрически помпи.

Може да се констатира, че в сряда настъпи предвиденият от Русия кумулативен ефект от ударите, за който се говори от 10 октомври - няколко вълни от удари последователно извадиха от строя елементи на енергийната система на Украйна, която съществуваше в почти непроменен вид след разпадането на СССР. Днес кумулативният ефект се отрази и всичко се разпадна.

Енергийната система ще бъде балансирана за няколко дни чрез допълнително намаляване на потреблението, но това ще бъде трудно и въоръжените сили на РФ запазват възможността за по-нататъшни удари по обекти, които все още не са унищожени, или които са възстановени.

В сряда бившият руски президент Дмитрий Медведев публикува кадри от посещението си в цех за сглобяване на крилати ракети в явен намек, че руските снаряди няма да свършат скоро.

В случая е очевидна последователността и методичността, които наблюдаваме по въпроса за спирането на електроенергийната система на Украйна до началото на зимата.