Украинският посланик в Германия Олексий Макеев призова Германия да продължи да доставя оръжие на Киев в светлината на очакваната контраофанзива на украинските сили, съобщава Deutsche Welle.

"Необходими са най-вече противовъздушни системи, като IRIS-T SLM, Patriot и Gepard".

"Освен това Киев спешно се нуждае от повече бронирани машини, танкове и артилерийски системи, както и боеприпаси с голям обсег", добавя Макеев.

"Сигурността на Европа зависи от скоростта и обема на доставките на военна помощ", подчертава украинският посланик. "Поражението на Русия е гаранция за нормален живот в Европа", допълва той.

В същото време Макеев се е изказал одобрително за предишните доставки на оръжие от Германия, подчертавайки "стратегическия и дългосрочен" подход на Германия заедно с партньорите от НАТО . "Именно този непрекъснат процес ни е необходим, за да постигнем успех на фронта", е пояснил украинският посланик.

Германия дари на Киев, наред с други неща, 18 танка Leopard 2 с боеприпаси, 34 самоходни зенитни оръдия Gepard, 40 бойни машини на пехотата Marder, както и зенитно-ракетен комплекс Patriot и 2 ПВО IRIS-T SLM системи. Такива данни са представени в редовно актуализиран списък на военната подкрепа за Украйна, публикуван на уебсайта на германското правителство.