Посланикът на Съединените щати в Гърция Джордж Цунис ще пътува до Молдова (5-7 декември) и ще посети България (11-12 декември) и Румъния (в началото на 2024 г.), за да засили регионалното енергийно сътрудничество и инфраструктурната свързаност по коридора между Гърция (Александруполис) и Украйна. Тези пътувания трябва да насърчат по-устойчиво, проспериращо и сигурно бъдеще в Югоизточна Европа, пише Kathimerini.

Частният сектор е важен партньор в тези усилия; Американски компании вече инвестират милиони долари в енергийния и инфраструктурния сектор на Гърция, подчертавайки ангажмента на правителството на САЩ да обедини всички заинтересовани страни към обща цел.

"Аз съм изключителен оптимист за бъдещето на енергийното сътрудничество и инфраструктурната свързаност в Югоизточна Европа“, посочи посланик Цунис. "Това пътуване е уникална възможност да се ангажираме директно с други посланици на САЩ, бизнес лидери и политически фигури в Молдова, България и Румъния. Нашата цел е да задълбочим разбирането си за предизвикателствата, пред които сме изправени, и да проучим нови начини, по които Гърция и нейните съседи могат да продължат съвместно да правят бъдещето на Европа по-светло“.

Тези посещения представляват практически подход към дипломацията, като подчертават активната роля на САЩ в насърчаването на устойчивото енергийно развитие, енергийната сигурност и повишената свързаност в региона.

"Регионът е на кръстопът за енергийна трансформация и Съединените щати се гордеят да бъдат ключов партньор в това пътуване“, добави посланикът. "Заедно можем да изградим по-устойчиво, сигурно и проспериращо бъдеще за Югоизточна Европа и извън нея“.

САЩ остават ангажирани с подкрепата на инициативи, които насърчават по-чисти енергийни източници, подобряват търговските отношения и връзките в областта на сигурността и насърчават икономическия растеж в Югоизточна Европа.