Президентът на Сърбия Александър Вучич проведе телефонен разговор с американския посланик Кристофър Хил, който "го помоли Сърбия да се държи отговорно, сериозно и да не участва по никакъв начин в застрашаването на регионалния мир и стабилност". Това се казва в изявление от Президентството на Сърбия, цитирано от електронната медия Beta.

В съобщението се посочва, че Вучич е обяснил позицията на Сърбия на американския посланик в "дълъг и съдържателен" телефонен разговор. Президентът на западната ни съседка е подчертал, че "Сърбия се е ангажирала да спазва международното публично право и всички подписани споразумения, но сърбите от Северно Косово са ужасени от уволнението на директора на Регионалната дирекция на полицията за Северния регион Ненад Джурич, и всички въпроси, свързани с регистрационните табели. Освен това са шокирани за стотен път от повтарящите се твърдения, че международното право, Брюкселското споразумение и Общността на сръбските общини не се отнасят за тях“.

По-рано през деня Вучич разговаря и с посланиците на Китай и Русия в Белград, които са били информирани за ситуацията със сигурността в най-младата държава на Балканите и "натиска, пред който са изправени сърбите“ там.