Посланикът на САЩ в Белград Кристофър Хил заяви в понеделник, че Сърбия трябва да помисли къде е бъдещето й и дали нейната неутрална позиция е устойчива. Той поиска от западната ни съседка да вземе своето окончателно решение, предава белградската "Политика“. Така Хил отговори на въпроса на журналистите дали неутралната позиция на Сърбия е устойчива по отношение на конфликта в Украйна.

Той каза още, че бруталното нападение срещу Украйна и продължаването на убийствата на цивилни е напълно неприемливо през XXI век.

"Не сме виждали такова развитие от Втората световна война. Така че всички сме наясно, че светът се промени от 24 февруари и че всички трябва да помислим къде сме, каква е нашата позиция и къде искаме да бъдем в бъдеще“, каза Хил, след като откри мемориална плоча на Джордж Кенан край сградата на бившето посолство на САЩ в сръбската столица.

Помолен от журналисти да коментира факта, че германският канцлер Олаф Шолц е първият европеец, който открито поиска от Сърбия да признае Косово по време на посещението си в Белград, докато досега са го правили предимно американци, Хил отговори, че важното не е изборът на думи.

"Не бих се хванал толкова за отделните думи и четенето на техните значения. Важното е, че Сърбия и Косово работят за разрешаване на взаимните си проблеми и установяване на някои отношения в рамките на усилията за завършване на диалога в Брюксел“, каза посланикът на САЩ.

Той добави, че за него от гледна точка на по-добрите отношения между Сърбия и Съединените щати, както и добрите отношения между САЩ и ЕС, които според него не сме виждали от дълго време, е важно да видим повече напредък в диалога в Брюксел.

"Като човек, който вече е участвал в преговори, наистина бих казал, че тези въпроси и проблеми са трудни и са предизвикателство и че обикновено са още по-трудни, когато за тях се говори много публично“, отбеляза дипломатът.

На въпрос кое е по-важно, въвеждането на санкции срещу Русия или нормализирането на отношенията с Прищина, той отговори, че това е въпрос към правителството на Сърбия.

"Аз съм представител на американското правителство, нашата позиция е много добре известна и не съм тук, за да давам съвети. Трябва да намерите отговорите на тези въпроси с вашите власти“,заяви Хил пред Tanjug.