Посланикът на САЩ в Белград Кристофър Хил е заявил, че "Прищина ще понесе последствията от ескалацията на напрежението в страната. Според Хил Прищина не е послушала съветите на Съединените американски щати, че това ще се отрази на отношенията й с Вашингтон, предаде Тanjug.

Посланикът е заявил пред репортери в Белград, че трябва да се постигне напредък в нормализирането на отношенията между Белград и Прищина, формирането на Съюза на сръбските общини и продължаването на диалога.

"Нашият държавен секретар Антъни Блинкен даде да се разбере, че се противопоставя на всеки ход, който Курти предприе, който е в противоречие с всички съвети, които сме давали, и Блинкен заяви, че ще има последствия. Трябва да се опитаме да не загубим компаса и посоката си и част от това е формирането на Съюза, нормализирането на отношенията. Необходимо е регионът да се помири и да продължи в посока към ЕС и евроатлантическата интеграция", е допълнил Хил.

Напрежението в Косово расте, по-рано Koha Ditore съобщи, че за трети ден тази седмица сърбите в Северно Косово са се мобилизирали пред трите кметства – на Лепосавич, Зубин Поток и Звечан – за да се противопоставят на силовото превземане на трите общини от косовски специални части, които инсталираха на работните им места избраните на бойкотирани от сърбите избори албански кметове