Посланикът на САЩ в Анкара Джеф Флейк е бил извикан в Министерството на външните работи в Анкара във връзка с посещението на председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили в Сирия, разкри дипломатически източник пред ТАСС.

"Посланикът на САЩ в Анкара Джеф Флейк бе извикан във външното министерство днес, 6 март, във връзка с посещението на началника на щаба на САЩ Марк Мили в Североизточна Сирия на 4 март 2023 г. [Той] бе помолен да обясни това посещение“, поясни събеседникът на агенцията, без да разкрива допълнителни подробности.

В неделя Марк Мили посети контролирана от САЩ база в Североизточна Сирия, съобщи по-рано Reuters.

"Генералът пристигна, за да оцени ефективността на борбата с терористичната групировка "Ислямска държава", както и безопасността на американските военни в Сирия. Това пътуване не бе обявено предварително", стана ясно от официално изявление на Пентагона.

Според източници, Мили е споделил с придружаващите го журналисти, че смята борбата на САЩ и кюрдските формирования срещу "Ислямската държава“ за успешна. Той е отговорил утвърдително и на въпроса дали смята за оправдани рисковете, свързани с присъствието на американски военни в Сирия.