От дълго време насам е очевидна импотентността на ООН и, може би поради своята анахронична структура, организацията не е в състояние да окаже каквото и да е въздействие върху гражданската война в Сирия или продължаващата украинска криза, пише посланикът на държавата Израел в България Йоси Леви Сфари в материал, изпратен до редакцията на "Фокус" и публикуван без редакторска намеса.

Има обаче разлика между импотентност и загуба на моралните устои. 

През последните седмици ставаме свидетели на злоупотреби и пълен морален фалит на ООН и висши служители на ООН, като се започне с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, във връзка със събитията, които се развиват в Израел и Газа, и особено по отношение на масовото убийство на израелски цивилни на 7 октомври в Южен Израел.

Публичните изявления на служители на ООН срещу Израел и в подкрепа на Хамас не са просто пристрастни прокламации, които сме свикнали да очакваме от ООН. Това, което виждаме сега, е нещо много по-зловещо. Изявленията, излизащи от ООН, в най-добрия случай представляват селективен хуманитаризъм, а в най-лошия случай отразяват вековни антисемитски лъжи срещу Израел и еврейския народ. И то от страна на световна институция, основана след Втората световна война на принципа "Никога повече“ и натоварена с поддържането на международния мир, сигурност и човешки права.

Въпросните публични изявления и пропуски на генералния секретар и висшето ръководство на ООН не служат нито на палестинските жени и деца от Газа, нито на израелските цивилни граждани. Когато генералният секретар на ООН казва: "Важно е да… признаем, че нападенията на Хамас не са се случили във вакуум“, той по същество оправдава и легитимира клането на 7 октомври. Тези декларации служат само на Хамас и техните престъпни цели. Изявления на ООН, обвиняващи израелските жертви на 7 октомври за убийствата, изтезанията, изнасилванията и грабежите, на които са подложени, насърчават варварството и насилието и със сигурност са в разрез с мисията на ООН за защита на световния мир.

Докато генералният секретар Гутериш често изразява съжаление за тежката хуманитарна ситуация в Газа, той пропуска да спомене факта, че Хамас използва палестински жени и деца като живи щитове, като по този начин умишлено и цинично увеличава броя на палестинските жертви. Нееднократно той пропусна да отбележи, че Хамас усвоява големи количества гориво и жизненоважни стоки, предназначени за палестинските цивилни, за да поддържа терористичната си дейност. Той също така не е признал, че военната инфраструктура на Хамас е разположена в сложна мрежа от подземни тунели непосредствено под граждански сгради. Гутериш многократно пропусна да спомене, дори мимоходом, варварските актове на насилие, извършени срещу израелски цивилни на 7 октомври, или отвличането на около 240 израелски и чуждестранни граждани, държани в Газа, до които е забранен достъпът дори на Международния червен кръст, противно на всички международни хуманитарни стандарти.

Едностранната защита на генералния секретар на варварството и пренебрегването на необходимостта да се сложи край на терора на Хамас, не е единственият провал на ООН. За съжаление, има и други.

Например един от стратегическите приоритети на ООН Жени – групата, която служи за световен застъпник за равенство между половете – е да гарантира, че всички жени и момичета могат да живеят без заплаха от всякакви форми на насилие. И все пак тази организация мълча повече от 40 дни по отношение на умишленото, систематично изнасилване на израелски жени и момичета в масов мащаб, както и необузданите актове на сексуално насилие и изтезания, извършвани от терористите на Хамас. ООН Жени изчака седмица, преди да осъди половинчато "нападенията срещу цивилни в Израел“. Това се случва въпреки нагледните визуални доказателства за необузданото сексуално насилие, предоставени както от израелски служители, така и от групи на гражданското общество.

По същия начин, макар мотото на УНИЦЕФ да е "За всяко дете“, израелските деца очевидно не попадат в тази графа. На 7 октомври израелски деца и бебета бяха брутално измъчвани, изгаряни, отвличани и хладнокръвно убивани. Терористите от Хамас гордо са записвали и излъчвали как задържат малки израелски деца за заложници и ги отвличат. Тези деца остават отвлечени от Хамас.  

И все пак, на 7 октомври, веднага след масовото убийство, УНИЦЕФ, вместо да осъди шокиращо ужасяващите действия, извършени от нахлулите терористи на Хамас срещу невинни израелски деца или да признае, че израелски бебета и деца са държани в тъмните подземия на Газа, избра да отправи меко послание за "загриженост“ едновременно за "децата в Израел и Държавата Палестина“. В продължение на повече от месец имаше абсолютно мълчание от страна на организацията и нейното ръководство относно ужасните престъпления срещу човечеството, извършени срещу израелски деца. Престъпленията на Хамас срещу техните собствени, палестински деца също остават незабелязани или игнорирани от УНИЦЕФ. Използването на деца като човешки щитове във военни зони и съхраняването на ракети в училища, болници и младежки средища не е повод за осъждане от страна на УНИЦЕФ.

Изявленията и пропуските на служители на ООН и нейните комисии, които не осъждат насилието и тероризма и не поддържат ценностите на цивилизованото общество, и които изкривяват истината в полза на едната страна в конфликта, са опасни и разрушителни. Умишлено или не, тези изявления окуражават Хамас и други терористи и по този начин пряко застрашават живота на цивилни, включително палестинци, израелци и живота на цивилизовани граждани по целия свят.

Това морално падение на ООН укрепва каузата на Хамас и неговия спонсор Иран, които искат унищожението не само на Израел, но и на целия свободен свят.

29.11.2023г.                                                                                                                                             Йоси Леви Сфари

      Посланик на Държавата Израел в България