Петият президент на Украйна Петро Порошенко показа нови разработки, които скоро ще укрепят украинската армия на международното военно-промишлено изложение DEFEA 2023. Това съобщава РБК-Украйна, като се позовава на Facebook публикация на Порошенко.

Една от разработките, които скоро ще постъпят във въоръжените сили на Украйна, е новата модификация на БЛА Poseidon 10, съвместен проект на Фондация Порошенко и израелско-американо-кипърската компания-производител.

"Има два пъти по-голямо увеличение на камерата, има два пъти по-добри топлинни характеристики, има 40 процента по-голям капацитет на батерията. Има нов комплекс за противодействие на руската система за радиоелектронна борба, нова система за комуникация и откриване. Това е нашият нов съвместен продукт, който беше разработена от специалисти на компанията на базата на почти едногодишен опит в експлоатацията на Poseidon 10 на бойното поле“, написа Порошенко.

Той показа и безпилотен комплекс с морско базиране, който развива скорост над 150 километра в час. "Наистина се надяваме, че ВМС на Украйна ще се възползват от тези предложения“, добави политикът.

Той също така обяви БЛА Poseidon 12 и го нарече "голяма изненада за руснаците".

"Не изключваме, че той ще има, освен поразителни способности и радарни възможности, което ще създаде нови допълнителни възможности за танковите батальони, доставени като част от танковата коалиция "Рамщайн". Оборудвани с подходяща електроника, те почти ще удвоят обхвата на танковата артилерия, повишаване на ефективността и безопасността на танковите екипажи“, подчерта Порошенко.