"По време на атаката срещу Украйна на 6 април руските войски използваха над 30 безпилотни самолета-камикадзе и шест ракети от различни типове. ПВО успя да свали почти всички дронове". Това е съобщил командващия Военновъздушните сили на Украйна Микола Олещук, предаде РБК-Украйна.

"В резултат на противовъздушен бой Силите за отбрана на Украйна свалиха две крилати ракети Х-101/Х-555, една крилата ракета "Калибър" и 28 ударни БпЛА тип "Шахед-131/136", е съобщил Олещук.

През нощта на 6 април, както отбеляза генералът, руските войски са атакували с 32 ударни БпЛА от типа "Шахед-131/136" , които са изстреляни от района на Приморско-Ахтарск, Курск (Русия), както и с шест ракети от различни типове: три зенитни управляеми ракети -300 от Белгородска област, две крилати ракети Х-101/Х-555 от самолети на стратегическата авиация от Саратовска област и една крилата ракета "Калибър" от Черно море.

На 5 април вечерта руските сили са ударили с дронове територията на Украйна. 

След полунощ в Харков е избухнала експлозии. Записани са удари в близост до жилищен комплекс. "Руските сили удариха и магазин в община Дергачов в Харковска област. В квартал "Шевченков" в Харков загинаха шестима души, а други 10 бяха ранени", посочва украинската медия.

Около 4 часа сутринта на 6 април в цяла Украйна е обявена въздушна тревога заради изстрелване на ракети от Ту-95МС. Експлозии са избухнали в Хмелницка област и Запорожие. В района на Киев работят силите за противовъздушна отбрана.