На фона на спорното решение да вдигне възрастта за пенсиониране без да събере нужната подкрепа в парламента, популярността на президента Еманюел Макрон сред французите се срина до най-ниските нива от ранните дни на протестите на Жълтите жилетки в началото на 2019 година, съобщава Bloomberg.

Проучването на Ifop за вестник Le Journal du Dimanche показва, че 28% от анкетираните са доволни от представянето на Макрон, което е с 4 пункта по-малко от преди месец, съобщи JDD в неделя. Рейтингът на одобрение на премиера Елизабет Борн остава непроменен на 29%.

Борн прокара предложение за пенсионна реформа в четвъртък без гласуване в парламента, след като стана ясно, че правителството не може да събере достатъчно подкрепа от законодателите. Сега тя е изправена пред вот на недоверие в парламента в понеделник; ако успеят, пенсионният закон ще бъде анулиран и Борн ще трябва да подаде оставка.

Синдикатите обещаха да продължат да стачкуват срещу закона, докато протестиращите планират национална акция в четвъртък. Този уикенд в цялата страна се проведоха по-малки шествия.

От декември популярността на Макрон е спаднала с 8 пункта, съобщи JDD.