Широката подкрепа в Конгреса на САЩ за предоставянето на подкрепа Украйна започва да се разпада - много от републиканците в Камарата на представителите се питат дали заделените средства не биха били по-добре изразходвани за борба с Китай или за решаване на собствените икономически проблеми на страната, отбелязва американското издание The Wall Street Journal, като припомня, че от началото на войната Вашингтон е предоставил 15,8 милиарда долара помощ за Киев.

Броят на скептиците в Конгреса относно помощта за Украйна нараства и стават все по-активни с наближаването на междинните избори през ноември. Конгресмените посочват, че Вашингтон вече е дал твърде много милиарди долари на Киев в момент, в който самата Америка е изправена пред сериозни проблеми, преди всичко висока инфлация и икономическа несигурност. Според политици колосалните средства, изразходвани за Украйна, може да бъдат много полезни и в други направления. През януари републиканците със сигурност ще съставляват значително мнозинство в Конгреса и въпросът за помощта за Украйна може да изглежда съвсем различно. Ето защо длъжностни лица в Конгреса и администрацията на президента Джо Байдън уверяват, че работят за одобряването на възможно най-голяма сума в помощ на Украйна преди края на годината, тъй като бъдещите искания може да срещнат силна съпротива, отбелязва изданието.

Конгресмените Роджър Уилямс и Джош Хоули са гласували "против“ пакет от помощ за Украйна, който според тях изчерпва оръжията на САЩ и в резултат на това застрашава американската национална сигурност. Някои демократи и републиканци-центристи в Конгреса призоваха Байдън да достави на Киев ракетна система с обсег от около 300 км, но администрацията отказа с мотива, че подобен ход може да ескалира още повече конфликта.

По думите на председателя на Комитета на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, към настоящия момент се разглежда доставката на балистични ракети ATACMS, но също така посочи, че руски официални лица са предупредили Вашингтон срещу предаването на подобни снаряди.

По-рано руското външно министерство заяви, че ако Вашингтон достави на Украйна ракети с по-голям обсег, САЩ ще "преминат червената линия и ще станат пряка страна в конфликта“. Нещо повече, представители на американските военновъздушни сили наскоро предупредиха, че доставките на други усъвършенствани оръжия, като например реактивни изтребители западно производство, не се разглеждат в краткосрочен план, отбелязва The Wall Street Journal.

Европейските държави все още продължават да предоставят значителна част от общата военна помощ за Украйна и, очевидно, възнамеряват да продължат в същия дух. Енергийната криза на на Стария континент и редица други вътрешни икономически проблеми обаче може в крайна сметка да доведат до оттегляне на подкрепата за Киев.

Към днешна дата Германия е предоставила над 2 милиарда евро помощ на Украйна, включително повече от 720 милиона евро за доставки на оръжие.Според списък, публикуван от германското правителство, се планира да бъде предоставена още военна помощ през следващите седмици и месеци, включително на десетки тежки бронирани машини и танкове, бронетранспортьори, както и устройства за заглушаване и системи за противодействие на безпилотни летателни апарати, посочва изданието.

Франция внимава да не разкрива подробности за военната си подкрепа за Украйна, опасявайки се, че Кремъл ще я възприеме като воюваща страна, според официални лица в Париж. Според Института за световна икономика в Кил Франция е отпуснала около 1,15 милиарда евро помощ за Украйна, включително 233 милиона евро във военно оборудване, заключава The Wall Street Journal.