Европейският съюз ще отпусне бюджетна помощ на Украйна за 2023 г. с общ обем от 18 милиарда евро под формата на "много изгодни заеми“. Това се посочва в изявление, разпространено в неделя от Европейската комисия (ЕК) след телефонен разговор между председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президента на Украйна Володимир Зеленски, предава ТАСС.

Председателят на Европейската комисия Фон дер Лайен информира президента Зеленски, че ще представи план за значителна финансова помощ от ЕС от 1,5 милиарда евро през следващата седмица, което възлиза на общо до 18 милиарда евро за покриване на приоритетните нужди на Украйна през 2023 г. "Помощта ще бъде предоставена под формата на силно преференциални дългосрочни заеми и ще подпомогне реформите в Украйна, необходими по пътя към присъединяване към ЕС. Програмата за подпомагане на ЕС трябва също да бъде придружена от подобни мерки за подкрепа от други големи донори.“

Фон дер Лайен също обеща да окаже максимална помощ на Киев в подготовката за зимата, както и в удължаването на зърнената сделка с Русия, която изтича през втората половина на ноември.

ЕК ще представи предложенията си за плана за финансова помощ за Украйна за 2023 г. следващата седмица, съобщи фон дер Лайен в Туитър.

"Проведох добър телефонен разговор с президента [на Украйна Володимир] Зеленски. Положително развитие: следващата седмица ще предложим план за финансова подкрепа за Украйна за 2023 г.", пише тя.

Ръководителят на Европейската комисия за първи път обяви план за предоставяне на програма за помощ от 18 милиарда евро на Украйна на донорска конференция за Украйна в Берлин на 25 октомври. Тя каза, че в началото на ноември Европейската комисия ще представи предложения за отпускане на тази помощ, която ще бъде използвана за покриване на бюджетните нужди на Украйна през 2023 г. В същото време, според фон дер Лайен, за поддържане на бюджетната стабилност Киев ще се нуждае от 3-5 милиарда евро на месец, тоест от 36 до 60 милиарда евро годишно.

За да покрие липсващите средства, фон дер Лайен призова западните страни и международните финансови институции "да предоставят щедра помощ на Украйна“ и каза, че Европейската комисия е готова "да се превърне в секретариат за разпределяне на международната помощ за Украйна“. Тя също така подчерта, че Киев ще може да получи помощ само при условията на провеждане на "реформи, необходими за присъединяване към ЕС“.