Европейската комисия работи по план, по който да предостави на Украйна месечна бюджетна подкрепа в размер на около 1,5 млрд. евро през следващата година, съобщиха за "Politico" служители, запознати с дискусията.

През май ЕС обеща 9 млрд. евро за т.нар. макрофинансова помощ за Украйна, но от тях само 6 млрд. евро получиха подкрепата на страните от ЕС, а до момента са изплатени само 1 млрд. евро. В момента се обсъжда как да бъдат предоставени останалите 3 млрд. евро.

"Предоставянето на краткосрочни облекчения в рамките на макрофинансовата помощ за Украйна досега се извършваше ad hoc", заяви на конференция в Брюксел комисарят на ЕС по въпросите на бюджета Йоханес Хан.

"С оглед на продължаващата нужда от помощ може да се обмисли по-структурно решение за по-висока степен на предвидимост и аз работя усилено с държавите от ЕС по начин, който да ни позволи да получим по-структурирана, предвидима и автоматизирана помощ поне за следващата година", добави Хан.

Киев изчислява, че недостигът в бюджета му ще бъде около 3,5 млрд. долара на месец през следващата година, а САЩ обещаха да покриват 1,5 млрд. долара на месец, като поискаха от съюзниците си да направят същото.

Комисията обсъжда с финансовите министерства на ЕС как може да бъде оказана подкрепа. Общата сума, както и това каква част от нея ще бъдат безвъзмездни средства или заеми, все още се обсъждат, допълниха служителите. Предложенията могат да бъдат представени още през следващата седмица или преди конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин на 25 октомври, организирана съвместно от германското председателство на Г-7 и ЕК.