Съединените щати са напът да увеличат доставките на дизел към Европа този месец, като вносът от Азия и Близкия изток е намалял.

Макар желанието на Европа да се откаже напълно от руските доставки на гориво, апетитът на Европа за внос на дизел и газьол не е намалял. Всъщност се изчислява, че този месец ще се увеличи до 290 000 барела на ден, показват предварителните оценки на Kpler и Bloomberg. Това е най-високото ниво на внос на дизел и газьол от юли 2018 г.

Износът на дизелово гориво от американското крайбрежие на Мексиканския залив скочи веднага след приключване на сезона за поддръжка на рафинериите, пише OilPrice.com. Но тесните места на Панамския канал създадоха въздушна точка за износа на дизел от САЩ за Латинска Америка – отваряйки вратата за износ към Европа, която търсеше допълнителни доставки.

"Увеличеното предлагане, дължащо се на излизането на рафинериите на USGC от есенния сезон за поддръжка, се компенсира от устойчивото вътрешно търсене и високото експортно търсене към Европа и Латинска Америка“, се казва в доклада на Kpler.

Азия и Близкият изток, други доставчици на дизел и газьол за Европа, отбелязаха спад, тъй като извършваха поддръжка на рафинерии. Сезонът за поддръжка в Европа също е напът да приключи. "По-слабото търсене в Европа и завръщането на рафинериите у дома би трябвало да повишат доставките в Европа", съобщава Kpler в своя доклад, но очакванията са те да останат по-ниски от нормалното през декември.

Вносът на дизел в Европа от Индия беше на път да достигне 305 000 барела на ден, показват данните на Kpler - най-високата точка от януари 2017 г. Европа се оказа обект на критики с покупките си на дизел от Индия, като Индия купува евтин суров петрол от Русия.

Миналата година по това време Русия беше най-големият доставчик на дизел в Европа.