Полското правителство забрани вноса на зърно и други храни от Украйна, за да защити полския селскостопански сектор, заяви лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" (PiS) Ярослав Качински, съобщи полското радио RMF24.

Големи количества украинско зърно, които са по-евтини от тези, произведени в Европейския съюз, в крайна сметка останаха в централноевропейските държави на фона на логистични затруднения, удряйки цените и продажбите за местните фермери.

"Днес правителството взе решение относно регламент, който забранява вноса на зърно в Полша, но също така и на десетки други видове храни (от Украйна)“, заяви Качински по време на конгрес на партията PiS.

Списъкът с тези стоки ще бъде включен в правителствената наредба, като има стоки "от зърно до продукти от мед, много, много неща", добави той.

"Ние сме и оставаме неизменни приятели и съюзници на Украйна. Ние ще я подкрепяме и ние я подкрепяме... Но това е задължение на всяка държава, всяка власт, добра власт във всеки случай, да защитава интересите на своите граждани, “ заяви Качински.

Той подчерта, че Полша е готова да започне преговори с Украйна за уреждане на проблема със зърното и украинската страна вече е уведомена за решенията на полското правителство.