Полското външно министерство привика руския посланик във Варшава Сергей Андреев във връзка с изявленията на бившия комисар по правата на детето при президента на Руската федерация Павел Астахов пред ръководителя на полската дипломатическа мисия в Москва. Това написа в Twitter прессекретарят на полското външно министерство Лукаш Ясина, цитиран от ТАСС.

"На 5 май посланикът [на Русия] Сергей Андреев беше извикан в Министерството на външните работи. На представителя на Руската федерация беше връчена протестна нота във връзка с изявлението на бившия руски комисар по правата на детето Павел Астахов, призоваващ за убийството на посланика на Република Полша в Москва. Полската страна изрази остър протест [относно] настоящата ситуация и очаква незабавно образуване на наказателно дело и незабавно наказване на извършителя", написа Ясина.

На 30 април Астахов нарече нахлуването на полските власти на територията на училището към руското посолство грубо нарушение на Виенската конвенция от 1961 г. Той също така заяви, че "няма да се изненада“, ако полският посланик в Русия Кшищоф Краевски "бъде открит да плава в река Москва“.