Може да отнеме години на Европейския съюз, за ​​да установи производството на боеприпаси в количеството, необходимо за Украйна, така че засега ЕС се концентрира върху доставката на оръжия за Киев на отделни страни, съобщава ТАСС, позовавайки се на министъра на външните работи на републиката Збигнев Рау.

По думите му по време на срещата е било обсъдено предложението на Естония относно общото закупуване на боеприпаси от ЕС за Украйна. Както посочи Рау, дискусията се свежда до "идентифициране на общ проблем, което означава, че военното производство на отбранителни оръжия на ЕС съответства на мирно време“. 

"Сега разбираме, че ще отнеме време да се пуснат европейски продукти – поне месеци, ако не и години, за да се достигне едно задоволително ниво. Затова се обсъжда придобиването на необходимите боеприпаси извън ЕС. Но има малко такива източници", обясни Рау.

"Оттук идва призивът на много участници, включително на върховния представител по външната политика и сигурност, европейските страни динамично да прехвърлят на украинската страна оръжията, с които разполагат", добави той.

"Проблемът е ясен, но няма конкретно решение, въпреки че всички разбират, че е необходимо", изтъкна външният министър.

По-рано Естония направи предложение за започване на съвместни покупки на военно оборудване за Украйна по аналогия с ваксините срещу COVID-19. След  последната среща на върха на ЕС, на въпрос на журналисти дали страните от ЕС обсъждат това предложение, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че участниците в срещата не са подготвени за подобни дискусии. Ръководителите на европейските институции и лидерите на страните от ЕС многократно са заявявали, че запасите от оръжията на общността са пресъхнали след оказването на помощ на Украйна.