Полският премиер Матеуш Моравецки обвини Европейския съюз в империалистично поведение спрямо по-малките държави-членки в статия, публикувана от електронното издание на Die Welt в сряда.

"Политическата практика показа, че позициите на Германия и Франция тежат повече от тези на всички останали“, написа Моравецки, призовавайки за по-консенсусен подход.

"Така че имаме работа с формална демокрация и фактическа олигархия, в която най-силните държат властта“, изтъкна министър-председателят, като добави, че срещу империализма на ЕС трябва да се води такава борба, каквато и срещу руския империализъм.

Премиерът, чието националистическо правителство на партия "Право и справедливост“ (ПиС) влизаше многократно в конфликт с Брюксел по въпроси, свързани с върховенството на закона, отбеляза, че руската инвазия в Украйна е насочила светлината на прожекторите към недостатъците на ЕС.

Той призова за "задълбочена реформа, която поставя общото благо и равенството обратно на преден план в принципите на Съюза“.

Политици от управляващата партия в Полша заявиха, че Варшава може да отвърне на удара на ЕС, ако страната не получи своя дял от средствата за възстановяване от пандемията. Брюксел даде знак, че не е доволен от последните съдебни реформи в Полша.

По-рано лидерът на управляващата полска партия Право и справедливост Ярослав Качински призова за реорганизация на отношенията в ЕС, в случай че партията му спечели парламентарните избори през следващата година.

Полша и Унгария блокираха приемането на част от седемгодишния бюджет на ЕС и пакета от планове за възстановяване в края на 2020 г., защото не бяха съгласни с механизма, според който европейските средства и активи зависят от върховенството на закона. А полският конституционен съд миналата година обяви законите на ЕС за несъвместими с полската конституция, влизайки в друг спор с ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов