Парламентът на Полша прие законопроект за разхлабване на лимитите за допълнителни разходи през 2022 г. за отбрана и подкрепа, свързани с енергийната криза и инфлацията, предава Reuters.

Управляващата партия "Право и справедливост" обясни, че законопроектът е необходим, за да се засили защитата на Полша и да се помогне на хората, които се борят с разходите за живот. опозиционните депутати обаче обвиняват властите, че са безотговорни към публичните финанси.

Заместник-министърът на финансите Пьотр Патковски обясни, че законът ще създаде възможност за допълнителни 30 милиарда злоти (6,65 милиарда долара) разходи.

"Въз основа на този законопроект един министър не може да похарчи дори една злота повече от това, което е включено в съответните актове, въпреки това дава потенциално допълнително пространство от 1 процентен пункт по отношение на БВП над лимита на разходите, планиран за 2022 г.“, обясни Патковски.

Законопроектът също премахва данъка върху облигациите, гарантирани от държавата, за да улесни финансирането на определени програми.

Полша използва облигации, емитирани от Държавната банка за развитие BGK и държавния фонд PFR, за да финансира своя отговор на пандемията от COVID-19 и увеличаване на разходите за отбрана.

Правителството твърди, че това прави процеса на финансиране по-бърз и по-ефективен, но критиците казват, че тъй като този заем не е включен като държавен дълг, той просто служи, за да направи публичните финанси да изглеждат по-здрави, отколкото са в действителност.

Законопроектът бе подкрепен от 229 депутати, 214 гласуваха против, а един депутат се въздържа.

Сега законопроектът ще бъде предаден за гласуване в горната камара на парламента.