Полски превозвачи блокираха пътя към граничния контролно-пропускателен пунтк Медика-Шегини с Украйна за всички видове превозни средства в двете посоки. Това обяви представителят на Държавната гранична служба на Украйна Андрей Демченко, съобщава РБК-Украйна.

"Вчера съобщихме, че имаме информация от полски колеги, че днес от 10:00 часа ще бъде блокирано движението в посока на три ГКПП - Ягодин, Рава-Руская и Шегини. Разбира се, всички тези действия се извършват на територията на Полша в посоката на контролно-пропускателните пунктове в различните райони, разстоянието от границата може да е различно“, поясни Демченко.

"Около 100 души и около 50 превозни средства блокираха пътя за достъп до границата. Те се намират на няколкостотин метра от контролно-пропускателния пункт. И в момента няма движение нито на излизане от Полша, нито на влизане в Полша. Както за камиони, така и за коли и автобуси“, допълни той.

Представителят на Държавната гранична служба на Украйна подчерта, че действията е трябвало да бъдат насочени единствено към блокиране на камиони, но към момента движението в тази посока е блокирано за всички категории транспорт.

"Разбира се, надяваме се, че тази ситуация ще се промени в близко бъдеще и трафикът ще бъде възможен от полска страна, поне за леки автомобили и автобусен транспорт“, подчерта Демченко.

По думите му блокирането на границата може да продължи до началото на март.