Германия иска да разполага с колониално правителство в Полша и затова блокира полския Национален план за възстановяване. Това заяви днес министърът на правосъдието на Полша Збигнев Жобро в интервю за полското радио RMF FM 24.

"Зад прекрасните думи за правосъдие се криеха брутални политически цели спрямо Полша, главно на Берлин, който иска да смени властта тук с такава, която да е подчинена на Берлин, която да не иска репарации от Германия, която да е съгласна с хегемонията на Германия в Европа", каза той.

Жобро подчерта, че в условията на война в Украйна Полша трябва първа да се отрече от енергийната политика на ЕС, която помага на Путин. Относно предположението, че Обединената десница може да загуби следващите избори, ако не дойдат парите по плана за възстановяване интервюираният каза, че не е песимист. "Поляците виждат, че това са пари, използвани да повлияят на резултата от изборите, което е цинична игра от страна на Европейския съюз", каза лидерът на партията "Солидарна Полска".

По въпроса за репарациите за щетите от нацистката окупация през Втората световна война Жобро каза, че това е предмет на международни отношение и не е в негови ресор, работа е на полското външно министерство. Водещият на радиопредаването попита госта дали вярва, че ще дочака деня, която поляците ще получат парични компенсации за щетите от войната. На това Збигнев Жобро отговори: "Слабите веднага се отказват, вдига ръце и развяват белия флаг. Ние имаме моралната задача да изискваме тези репарации". По думите му така ще бъде даден пример на Украйна, която един ден да поиска военни репарации от Русия.