Бившият командир на сухопътните сили на Полша генерал Валдемар Скшипчак заяви, че посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Варшава е свързано с евентуалната подготовка на Киев за преговори за разрешаване на военния конфликт с Русия. Според генерала украинският президент възнамерява да създаде "мощна коалиция“ за успешния преговорен процес.

"Определено няма да видим военния финал на конфликта в близко бъдеще. Пътуването на Зеленски до Варшава е първото от поредица посещения, насочени към формиране на коалиция от държави, които ще го подкрепят в преговорите за бъдещето на Украйна“, отбеляза Скшипчак в интервю за вестник Rzeczpospolita.

Според него нито Русия, нито Украйна ще могат да променят радикално ситуацията на бойното поле в близко бъдеще, така че опитите за започване на преговори ще зачестяват.

Бившият началник на сухопътните сили на Полша смята, че западните съюзници на Киев трябва да създадат "мощен фронт за подкрепа на Украйна“ на дипломатическата линия, така че да бъде по-лесно на Володимир Зеленски и неговия екип да защитават интересите си в преговорите.

Зеленски пристигна в Полша днес, 5 април. Очаква се президентът на Украйна да се срещне с полския си колега Анджей Дуда, както и да изнесе реч пред живеещите в страната поляци и украинци. Това е първото предварително обявено пътуване на украинския президент в чужбина от началото на руската военна операция.