Полската прокуратура конфискува средства от сметките на посолството и търговското представителство на Русия, съобщи ръководителят на дипломатическата мисия Сергей Андреев пред РИА Новости.

"Получихме известие от прокуратурата, че средствата от сметките на посолството и търговското представителство в Santander Bank са преведени по сметките на прокуратурата“, заяви той.

След това Santander Bank обяви, че е прекратила сътрудничеството си с посолството и е закрила сметки, допълни Андреев. Дипломатът уточнява, че става дума за "значителни средства", които са както в щатски долари, така и в полски злоти.

Той оцени инцидента като "фрапантно нарушение на Виенската конвенция за дипломатическите отношения".

По-рано полската страна замрази сметките на посолството по подозрения, че могат да бъдат използвани за пране на пари или тероризъм.

"Това не е първото посегателство на Варшава върху собствеността на руската дипломатическа мисия", заявяват от медията.

През ноември полските власти са иззели от посолството център за отдих близо до Варшава, като преди това са прекратили договора за наем поради "неплащане“. В същото време от дипломатическата мисия са обяснили, че не могат да плащат наема, тъй като републиката е запорирала сметките на посолството.

Миналата пролет полските власти иззеха и сградата на ул. "Собиески" 100, която е руска дипломатическа собственост, според медията. Кметът на Варшава Рафал Тшасковски заяви, че ще я предостави на украинските бежанци.