От 1 юни Полша затваря движението на камиони с руски и беларуски регистрационни номера през границата си, става ясно от разпореждане на правителството във Варшава, цитирано от вестник "Коммерсант“.

"От полунощ на 1 юни до второ нареждане се преустановява движението на стоки през границата с Република Беларус и Руската федерация за товарни автомобили, влекачи, ремаркета, включително полуремаркета и пътни влакове, регистрирани на територията на Република Беларус или Руската федерация. до второ нареждане“, се казва в разпространения текст.

Предложението е на Министерството на вътрешните работи на Полша. Местни медии съобщиха, че мярката ще бъде отговор на предложението на депутатите от Държавната дума да блокират движението на полски камиони в Руската федерация.

По-рано през деня официална Варшава наложи ограничения на 365 граждани на Беларус, а също така замрази активите на 15 руснаци и един беларусин. Списъкът включва 159 депутати, 76 съдии, 7 прокурори, 32 представители на местната администрация, 28 служители по сигурността, 23 представители на беларуските държавни медии, 24 спортисти.