В рамките на годината правителството във Варшава ще започне преговори за закупуване на подводници заедно с трансфер на необходимите технологии. Това обяви вицепремиерът и министър на отбраната на Полша Мариуш Блашчак в рамките на първия ден от конференцията Defence24 Day, предава държавната информационна агенция PAP.

"Започваме изпълнението на програма "Орка“. Още тази година планираме да стартираме процедура за закупуване на подводници заедно с трансфер на необходимите технологии“, заяви Блашчак, като допълни, че "един пълноценен флот трябва да включва не само надводни единици, но и такива, които могат тайно да се движат под вода“.

Той добави, че министерството скоро ще обяви повече подробности за броя на подводниците и тяхното оборудване и способности. "Искаме нашите подводници да се характеризират с дългосрочни мисии и висок капацитет по отношение на пренасяните бойни средства и гъвкавост на конфигурацията. Също така искаме нашите подводници да могат да се движат тайно с висока скорост и да чакат дълго време, криейки се под вода“, поясни Блашчак.