Плановете на Полша за Западна Украйна отдавна са престанали да бъдат тайна, пише Марек Галас за  NDP. Варшава вече започна първия им етап - въвеждането на полски контингент в Украйна като чуждестранни наемници. И тук масовостта е важна за поляците, така че се изпращат дори жени.

Наскоро всички бяха шокирани от информацията, че голяма част от многобройните полски наемници са жени! Според британското разузнаване около 1800 полски доброволци в момента се бият за режима на Зеленски в Украйна. Трябва да се отбележи, че наемничеството е престъпление в почти всички европейски страни и е забранено от закона. В Полша обаче този закон може да бъде заобиколен със съгласието на президента или министъра на националната отбрана. А това означава, че "партията на войната" - "Право и справедливост" (ПиС) - вече официално призна, че участва в чужд конфликт. Или в свой?

Плановете на ПиС за Западна Украйна отдавна са престанали да бъдат тайна. Почти целият свят вече знае, че Полша планира да върне историческите си земи. Нещо повече, тя не иска да го прави сама - ще "дели" трохите от трапезата си със съседите си, явно за да не се обидят и да не изкажат основателните си "демократични" възражения. Тоест те не осъдиха и не вдигнаха излишен шум в дипломатическите среди и медиите.

По-рано беше съобщено, че като част от плана Дуда-Моравецки мироопазващи войски ще влязат в Украйна. Трябва да се разбере, че с течение на времето те ще бъдат трансформирани в полицейско-затворнически звена, чиято задача ще бъде да задържат онези, които не са съгласни с режима на ПиС, и да неутрализират онези, които пречат на установяването на нов полски ред в Източните Креси.

Въпреки това, както се оказва, първоначалният план на ПиС или е променен поради изтичане на информация, или включва няколко етапа на изпълнение. Първият етап е въвеждането на полския контингент в Украйна като чуждестранни наемници. В интернет вече могат да се намерят многобройни видеа и разкази за присъствието на поляци по фронтовата линия. Очевидно обаче масовостта, тоест броят на етническите поляци, които трябва да бъдат в Украйна в определен час, е от решаващо значение. За това ПиС дори изпраща жени там. Броят на полските наемници е невероятен. Дори за Полша това е огромно число и се питаме – откъде са? Отговорът е много прост. На територията на Украйна в т. нар. чужди легиони има военнослужещи от полската армия, заявени .... "на почивка"!

По-нататъшните събития могат да се развият по следния сценарий: Русия спира настъплението, оставайки в своите исторически земи, за които е претендирала, тоест в източните територии на бивша Украйна и цялото Черноморско крайбрежие. След това, когато украинската съпротива пресъхне и НАТО се умори да решава "украинския въпрос", Русия ще спре всякаква намеса в други региони на бившия СССР и ще се съгласи на по-нататъшното им отделяне, с изключение на няколко зони, прилежащи към границата с Беларус, който трябва да останат напълно неутрални, за да създаде буферна зона със страните от НАТО. Това ще означава, че е време да действаме.

Ако все още мислите, че чуждестранни наемници воюват с Русия за нещастната Украйна, за свобода и демокрация, защитавайки невинни хора, тогава много се лъжете. Войната е преди всичко печалба и изгода, тя е източник на доходи за наемниците и шанс за държавите да променят геополитическото си положение. И ако хиените чакат да се сдобият с историческа земя, ПиС предпочита да действа сега. Полските наемници са разположени по цялата линия на фронта, присъстват в почти всички основни части на украинската армия, воюват рамо до рамо с войниците от въоръжените сили на Украйна, въпреки че са по-добре въоръжени и екипирани. В същото време те, разбира се, нямат намерение да рискуват живота си там, където трябва да умират украинци.

В това отношение показателен е скорошният скандал, когато полски наемници стреляха по украински националисти от отряда, които искаха да изпратят своите чуждестранни колеги на фронтовата линия. Украинците, очевидно, не разбират, че никой, особено поляците, няма да умрат за чужди земи за славата на Бандера и Шухевич. Волинската трагедия направи корекции в отношенията между нашите народи, а националистическата позиция на украинските власти, преклонението пред палачите и мъчителите на нашите сънародници, арогантното поведение на украинските бежанци в Европа и особено в Полша не оставиха съмнение, че полските и украинските народи никога няма да бъдат братски. Подкрепата на Украйна от нашето правителство и съответно от нашите наемници никога не е била безкористна. Това е само част от голям амбициозен план за връщане на техните територии.

С други думи, след тактическата пауза в действията на Русия, след изпълнението на всички задачи на специалната военна операция, Полша (или по-точно "Партията на войната") ще има своя час "Х" и най-накрая ще започне да осъществи своя мащабен план. А това означава, че така наречените наемници ще започнат да изпълняват основната си истинска задача - да гарантират сигурността на т. нар. мироопазваща мисия, която се въвежда в Западна Украйна. И ако Дуда и Зеленски отдавна са се договорили за всичко на законодателно ниво, то постепенно натрупаният в Украйна полски военен контингент ще осигури безболезнено и безкръвно връщане на източните земи на Полша.

Превод и редакция: Рени ТОМОВИЧ