"Ако Европейската комисия не вземе решение за удължаване на ограничението върхи вноса на украински зърнени култури, Полша ще публикува своя в полунощ. Тя ще бъде безсрочена" това е съобщил за РАР Валдемар Буда, министър на развитието и технологиите на Полша.

"Можем да изпратим ясно послание към фермерите. Каквото и да реши Европейската комисия, ще има забрана. Украинското зърно няма да тече към Полша", е уверил министърът на развитието и технологиите. По-рано той е показал готова за подпис наредба за въвеждане на забрана за внос от Украйна. 

Според министър Буда зърненият въпрос не трябва да се отразява негативно на полско-украинските отношения и отношенията с президента на Украйна Володимир Зеленски. "Трябва да приемем това решение и да продължим да си сътрудничим“, е заявил полският министър.

Забраната за внос на пшеница, царевица, рапица и слънчоглед от Украйна за България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия е въведена от Европейската комисия в началото на май в резултат на споразумение с тези страни за украинските продукти. Първоначално забраната важеше до 5 юни, а след това е удължена до 15 септември. Транзитът на зърно през териториите на т.нар страни на първа линия е разрешен.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обяви, че "на 15 септември или Европейската комисия ще затвори границата за зърно от Украйна за следващите месеци, или полското правителство ще я затвори само". Той подчерта, че за правителството защитата на полските фермери е най-важна.

На 12 септември полският съвет на министрите прие резолюция, призоваваща Европейската комисия да удължи забраната за внос след 15 септември. В нея се подчертава, че ако това не се случи, Полша ще въведе такава забрана на национално ниво.

Украйна се противопоставя на удължаването на ембаргото върху украинското зърно. Както обяви премиерът Денис Шмигал, Украйна ще поиска арбитраж от Световната търговска организация (СТО), ако Полша едностранно блокира износа на украинско зърно.

Българският парламент прие на 14 септември решение за отмяна на забраната за внос на украинско зърно след 15 септември, като по този начин София ще заеме позиция в Брюксел срещу удължаването на ембаргото.