Полша и нейните съюзници са вдигнали самолети във връзка с предполагаемата активност на руската далечна авиация, която те наблюдаваха. Това съобщиха от Оперативното командване на въоръжените сили (ВС) на Полша, цитирани от ТАСС.

"Информираме ви, че Оперативното командване на [полските] въоръжени сили наблюдава тази нощ повишена активност на далечната авиация на Руската федерация <...>. Предупреждаваме, че полските и съюзническата авиация е активирана, което може да доведе до повишени нива на шум, особено в югоизточната част на страната“, се казва в съобщение на командването в X.

По-късно стана ясно, че Русия е нанесла ракетен удар по територията на Украйна със стратегическите ракетоносци Ту-95.

В края на декември 2023 г. оперативното командване съобщи, че въздушните граници на Полша са били нарушени от неизвестен обект. По-късно полският президент Анджей Дуда свика спешна среща с ръководството на Министерството на отбраната. Началникът на Генералния щаб на полските въоръжени сили генерал Веслав Кукула твърди, че руска ракета е била във въздушното пространство на страната. Въз основа на резултатите от проверката на района, където е забелязана ракетата да лети във въздушното пространство от украинска страна, полските военни не са открили нищо, което да представлява заплаха.