Полша увеличава числеността на войските си по източната граница на страната. Това съобщи днес, 16 януари, вицепремиерът и министър на националната отбрана на страната Мариуш Блашчак пред държавната TV Polonia.

"Нашата цел е полската армия да бъде възможно най-многобройна, особено в източната част на нашата страна“, заяви той.

Според полския министър в момента 2800 войници на доброволна основна военна служба започват обучение.

"Подготвили сме 25 хиляди места за войници на доброволна основна военна служба. През миналата година над 16 000 души са подали молби за доброволна военна служба. Това е добър резултат, тъй като започнахме подготовките в средата на миналата година“, отбеляза Блашчак.

По думите му, военното ведомство е готово да предостави повече места, ако броят на кандидатите надвиши обявената цифра.

По-рано ръководителят на полското министерство на отбраната заяви, че властите на страната са одобрили концепцията за създаване на ново военно формирование в източната част на републиката - 1-ва пехотна дивизия.

"Между 16-та механизирана дивизия, действаща предимно във Варминско-Мазурското воеводство (граничещо с руската Калининградска област), и 18-та механизирана дивизия, действаща главно в Мазовецкото и Люблинското воеводство, се създава Първа пехотна дивизия на легионите, която ще работи главно на територията на Подляското воеводство (граничещо с Беларус)“, поясни Блашчак.