От няколко дни Полша търси подкрепа от Общността за възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна - както от европейските институции, така и от страните членки. Това съобщи за Полската агенция по печата (РАР) източник от дипломатическите среди във Варшава.

Варшава е предала на представители на всички страни от ЕС техническите подробности за оборудването, което е необходимо на Украйна към настоящия момент. Тези данни са получени директно от Киев, пояснява агенцията.

"Ние също повдигаме въпроса за финансирането на подкрепата на ЕС за възстановяването на разрушената енергийна инфраструктура в Украйна от Русия“, каза източникът.

Става дума за необходимото оборудване за спешен ремонт и възстановяване на украинската енергийна система и ТЕЦ-ове. Полша също настоява за увеличаване на доставките на въглища и гориво за Украйна.

Страната вече е определила какво оборудване може да предаде на Украйна. Нейни дипломати от всички нива призовават за помощ на Киев, тъй като с всеки изминал ден на бомбардиране на украинската инфраструктура списъкът с оборудване, което трябва да бъде доставено на Украйна, се увеличава.