Сливането между PKN Orlen, държавната компания за гориво и енергия, и PGNiG, полската държавна газова компания, приключи в сряда, заяви изпълнителният директор на PKN Orlen Даниел Обайтек, цитиран от EA Daily.

"Създадохме възможност за милиарди долари инвестиции, които ще укрепят енергийната сигурност и независимостта на Централна Европа“, написа Обайтек в Туитър.

По данните на PKN Orlen, поради сливането, одобрено от полското правителство на 26 септември, акционерният капитал на компанията е увеличен от 783,6 милиона злоти (160,73 милиона евро) на 1,45 милиарда злоти (308 милиона евро).

Съгласно условията на лиценз, издаден преди това от полския орган за защита на потребителите (UOKiK), една от компаниите на PGNiG, Gas Storage Poland, която управлява системата за съхранение на газ в Полша, ще бъде продадена в рамките на 12 месеца след сливането. Самите газохранилища обаче ще останат собственост на PKN Orlen.

PGNiG има над 190 000 км газопроводи.

PKN Orlen вече придоби Energa Group, компания за производство и пренос на енергия, и полската петролна компания Lotos. В контекста на последното сливане 417 бензиностанции Lotos в Полша ще бъдат продадени на унгарската компания Mol Hungary, докато Mol ще продаде 185 унгарски и словашки бензиностанции на полската компания PKN Orlen.

Според полското правителство силната полска енергийна група, създадена в резултат на сливанията, ще може по-ефективно да преговаря за закупуване на стратегически суровини и да навлезе на нови пазари.