Държавният глава на Полша Анджей Дуда обяви, че Варшава ще прехвърли танкове германско производство Leopard на Въоръжените сили на Украйна, се казва в съобщение от пресслужбата на президента, разпространено в социалната мрежа "Туитър“.

В съобщението се пояснява, че Киев ще получи "танкова рота“, т.е. 10 бойни машини.

По-рано депутатът от Върховната Рада Алексей Гончаренко съобщи в канала си в "Телеграм“, че президентът на Украйна Володимир Зеленски провежда среща с държавния глава на Полша Анджей Дуда в Лвов.

Зеленски пристигна в града за среща, посветена на ситуацията на границата с Беларус. Планът за пътуване на украинския президент не бе обявен предварително от съображения за сигурност.

На 21 декември миналата година украинският президент посети Вашингтон, напускайки Украйна за първи път от началото на войната. Връщайки се от САЩ през Полша, Зеленски се срещна с Дуда и го информира за подробностите около посещението си във Вашингтон.

През последните месеци Украйна отправя настойчиви молби към Берлин за доставка на танкове Leopard 2, но канцлерът на ФРГ Олаф Шолц многократно е заявявал, че Германия ще действа по този въпрос само в координация със своите съюзници. Съгласно думите му, досега нито една държава не е доставила на Киев танкове западно производство. Германското правителство си запазва правото да изисква одобрение за крайната употреба на всички произведени в Германия оръжия.