Полската армия ще е най-мощната в Европа до две години. Това заяви министърът на отбраната на страната, цитиран от TVP Info.

“Ще сме в състояние да създадем най-силната сухопътна армия в Европа за две години. Искаме да създадем толкова силна полска армия, че Русия да не се реши да нападне страната ни“, заяви ръководителят на полското военно ведомство.

"Полската армия става по-силна - нашите съюзници го забелязват - но статутът на страната ни, международната позиция на Полша също се повишава“, отбеляза още Блашчак, който е и вицепремиер, по Програма 1 на Полското радио, веднага след пристигането си от Америка. Ръководителят на Министерството на националната отбрана говори за обещаните от САЩ хеликоптери Apache, които трябва да бъдат доставени в Източна Полша заедно с танковете Abrams.

"Става въпрос за затварянето на Брестката порта, т.е. частта от територията, която исторически е била използвана от руснаците за нападение над Полша“, отбеляза той.

През последните дни министърът на националната отбрана на Полша беше на посещение в САЩ и Канада, където разговаря със своите колеги: министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин и министърът на отбраната на Канада Анита Ананд.

През следващите седмици ще започне обучение на полски пилоти на хеликоптери Apache; първите осем машини ще пристнат от САЩ - в 18-та механизирана дивизия - в началото на следващата година.

В сряда по Полското радио Мариуш Блашчак обясни, че хеликоптерите Apache ще си съдействат с танковете Abrams, които ще бъдат част от оборудването на полската армия. Той подчерта, че американците изпращат оборудване за Полша от собствените си резерви. "А това е дефицитна стока“, добави той.

"Става въпрос за затварянето на Брестската порта, т.е. частта от територията, която исторически е била използвана от руснаците за нападение над Полша. Такава бариера, състояща се от войници на полската армия, оборудвани с Abrams и Apache, т.е. много модерни и ефективни танкове и хеликоптери, ще бъде непроницаема“, уверен е Блашчак.

Осем американски хеликоптера Apache ще останат в Полша, докато страната закупи 96 собствени вертолета от този тип.

Вицепремиерът напомни, че по-късно този месец в Полша ще бъдат доставени още системни HIMARS, поръчани през 2019 г. "Сега преговаряме за още една сделка за 500 такива пускови установки. Конгресът на САЩ я одобри; Преговаряме и за съвместно производство на тези системи“, обясни той.

През март Блашчак коментира пред Радио Познан: "Най-силната армия в света е армията на САЩ, но наистина можем да кажем, че ще имаме втората най-силна армия на НАТО. Това е много реалистична перспектива и ще се случи скоро“.

По темата в сряда, 10 май, говори и премиерът на страната Матеуш Моравецки, който посети базата на американския гарнизон в Полша Камп Кошчуицко.

Полша е не само получател, но и доставчик на сигурност, докато продължава усилията си да изгради една от най-силните армии в Европа, заяви той.

Моравецки декларира, че Полша изгражда "една от най-силните сухопътни армии в Европа“ и е "готова да отдели до 4 процента от БВП“ за разширяване на въоръжените си сили.