Полша ще предложи на страните-членки на Инициативата "Три морета" Черна гора да получи статут на държава партньор. Това заяви държавният глава на страната Анджей Дуда на съвместна пресконференция с президента на Черна гора Мило Джуканович, предава ТАСС.

Според Дуда Полша се придържа към политика на отворени врати, подкрепя стремежите на Черна гора да се присъедини към Европейския съюз и се застъпва страната да стане партньор в Инициативата "Три морета“. По-рано същият статут получи Украйна.

"Бих искал да разширим колкото е възможно повече Инициативата "Три морета“, каза Дуда.

Инициативата е обединение на дванадесет държави от Европейския съюз, разположени в Централна и Източна Европа.То обхваща териториите между Балтийско, Черно и Адриатическо море.Сред декларираните й цели са укрепване на връзките със САЩ, развиване на инфраструктурата, диверсифициране на източниците на енергийни доставки, стимулиране темпа на цифровизация на националните икономики.

Организацията е създадена през 2016 г. по предложение на президента на Полша Анджей Дуда и тогавашния президент на Хърватия Колинда Грабар-Китарович. Инициативата е повлияна от идеята, издигната след Първата световна война от бившия полски лидер Йозеф Пилсудски, за създаване на Междуморие - конфедеративна държава, състояща се от Полша, Украйна, Беларус, Литва, Латвия, Естония, Молдова, Унгария, Румъния, Югославия и Чехословакия.