Полша е отворена за разполагане на германски системи за противовъздушна отбрана (ПВО) "Пейтриът“ на своя територия, заяви министърът на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от Bloomberg.

Коментарите отбелязват обрат в позицията на полското правителство, след като то се опита да убеди Германия вместо това да разположи ракетите в разкъсваната от война Украйна. Това искане беше отхвърлено от Берлин, който твърдеше, че подобно разполагане трябва да бъде одобрено от военния съюз на НАТО.

"След разговор с германското министерство на отбраната, аз разочароващо приех решението да откажа подкрепата за Украйна“, каза Блашчак в публикация в "Туитър“. "Започваме работни договорености за разполагането на пусковите установки в Полша и превръщането им в част от нашата командна система.“

Германия предложи да помогне за защитата на въздушното пространство на своя съюзник в НАТО миналия месец след ракетен удар в източна Полша, близо до границата с Украйна, който уби двама души и породи опасения от значителна ескалация между НАТО и Русия.

Управляващата партия в Полша заклейми правителството в Берлин за това, което нарече неадекватен отговор на агресията на Русия и десетилетия ангажираност и тесни енергийни връзки с Кремъл. Сделката предложи шанс да се обърне страницата, след като Варшава поиска Германия да плати репарации за Втората световна война в размер на 1,3 трилиона долара.