Числеността на Въоръжените сили на Полша ще бъде увеличена до 300 000 военнослужещи, което означава, че дивизиите в армията ще бъдат разширени от четири на шест. Това обяви министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак в интервю за местната медия Seti, предава ТАСС.

По думите на Блашчак геополитическата обстановка се променя бързо и армията трябва да реагира на новите предизвикателства. "Но основите са известни: армията - най-малко 300 хиляди души, с 50 хиляди войници от Войските за териториална отбрана, 1000  танка K2 и 366 танка Abrams. Шест дивизии, четири от които вече имаме", поясни министърът.

Специално внимание се обръща на развитието на 16-та и 18-а дивизии. "18-та механизирана дивизия на името на генерал Тадеуш Бук ще защитава подстъпите на Брест. Това е нейната основна задача. Следователно тя ще получи танкове Abrams. Те ще бъдат непреодолима бариера“, заяви Блашчак.

През 2022 г. Полша подписа договор за закупуване на 980 танка от Южна Корея. На първия етап ще бъдат доставени 120 танка К2. Всички те трябва да бъдат доставени в Полша преди 2025 г. Вторият етап от сделката с южнокорейски партньори предвижда сглобяването на останалата част от оборудването по договора на полска територия. След 2026 г. в Познан трябва да бъдат произведени 800 танка K2.

Със САЩ Полша се договори да закупи 250 танка Abrams. По-късно Варшава закупи още 116 използвани Abrams от САЩ. Първите 58 танка ще бъдат доставени тази година.